Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Pyydä uusi salasana

Blogi

Koiran elekieli

Koiran elekieli

Maailmasi muuttuu, kun puhut ja ymmärrät sujuvasti myös koirien kieltä!

Koirien elekielen ja viestinnän ymmärtäminen on mahdollista, mutta kuten kaikessa kielten opiskelussa, se vaatii myös hieman vaivaa ja perehtymistä. Kun tulet taitavaksi elekielen lukijaksi, eteesi avautuu aivan uusi, kiinnostava maailma.

Kielikylpy alkaa koiran tarkkailusta

Koirat ovat mestareita viestimään toisilleen. Koirasi pyrkii päivittäin viestimään myös sinun kanssasi. Miten voit tulla taitavaksi ymmärtämään koirien viestintää?

Koirien käytös on usein rodunomaista. Muista kuitenkin, että huolimatta yleisestä mielipiteestä ja erilaisista olemassa olevista määritelmistä, jokaisen yksilön luonne vaihtelee. Koirasi käytökseen vaikuttavat voimakkaasti perimän lisäksi aiemmin opitut asiat.

Koirasi päivittäin käyttämä hienovarainen elekieli, kertoo sen mielentilasta ja aiemmista kokemuksista, sekä tarjoaa sinulle arvokasta tietoa juuri omasta koirayksilöstäsi.

Mitä ovat rauhoittavat signaalit?

Koirasi käyttää päivittäin rauhoittavia signaaleita viestiessään sekä sinun kanssasi että toisten koirien kanssa. Rauhoittavilla eleillä se muun muassa kertoo ympäristölleen, että kaikki on hyvin ja toisten ei tarvitse pelätä sitä. Lisäksi se saattaa myös pyrkiä eleillään välttämään tilanteita, jotka tuottavat sille esimerkiksi stressiä tai pelkoa.

Jos itse olet levoton, koirasi usein reagoi myös sinun käytökseesi käyttämällä rauhoittavia signaaleja. Se ikään kuin sanoo sinulle: ”Rauhoitu, kaikki on kunnossa!” Harjaantumaton tarkkailija ei ehkä edes huomaa tätä monivivahteista ja hienovaraista viestintää.

Kun koira viestii käyttämällä yllä lueteltuja signaaleja, vastaa sille rauhallisella ja lempeällä käytökselläsi, että kaikki on hyvin. Näin vahvistat keskinäistä sidettänne ja osoitat koirallesi, että ymmärrät sen viestintää. Tämä lisää koirasi turvallisuuden tunnetta.

Ihminen voi myös käyttää rauhoittavia eleitä viestiessään koirien kanssa. Katseen ja koko kehon kääntäminen hieman poispäin, huulien nuolaisu, silmien siristäminen ja räpyttely, haukotteleminen ja istuminen ovat eleitä, jotka koira ymmärtää usein myös ihmisen viestimänä. Hieman ”välinpitämätön” käytös on usein koiralle merkki turvallisesta ihmisestä.

Mitä ovat varoittavat signaalit?

Epävarma, kipeä, pelokas tai stressaantunut koira saattaa kertoa epämiellyttävästä olostaan käyttämällä myös varoittavia signaaleja.  Näiden eleiden tarkoitus on kertoa selkeästi, että koira haluaa pois tilanteesta.

Ihmisten yleisestä ajatuksesta poiketen, koira ei koskaan osoita käytöksellään mieltään. Se on kykenemätön tämän kaltaiseen ajatteluketjuun. Koiran käytöstä ohjaa aina jokin todellinen tunnetila, tarve tai opittu käytösmalli.

Joskus koira käyttää varoittavia signaaleja myös puolustaessaan resurssejaan, kuten ruokaa, puruluitaan tai lelujaan. Toisinaan samanlaisten eleiden taustalta voi löytyä erilaisia tunnetiloja, siksi analyyttinen tarkkailu on viisasta.

Älä koskaan kiellä koiraa murisemasta tai esittämästä muita varoittavia signaaleita. Muutoin otat ikään kuin palovaroittimesta patterin pois. Jos koiraa rankaistaan mainittujen eleiden käyttämisestä, se saattaa jatkossa jättää varoittamatta ja siirtyä suoraan toimintaan kuten puremiseen. Koirasta tulee arvaamaton.

  • Reilu ja koirat lajina tunteva ihminen ei rankaise koiraa sen käyttämistä varoittavista signaaleista!

On tärkeää selvittää, missä tilanteessa ja miksi koira käyttää yllä mainittua elekieltä. Varoittavien signaalien kieltäminen ei koskaan poista alkuperäistä syytä käytökseen.

Kun syy on selvitetty, voidaan koiran tunnetila ja käytösmalli muuttaa positiivisen koulutuksen keinoin. Näin koirasta tulee rennompi ja annat sille uuden myönteisen selviytymismallin tilanteeseen. Kouluttamiseen on suositeltavaa hakea apua ammattiinsa koulutetuilta eläintenkouluttajilta. Yhteystiedot löytyvät keskitetysti Suomen eläintenkouluttajat ry:n internetsivustolta.

Leikissä viestinnän rajat joustavat

Kun toisilleen tutut koirat kohtaavat ja ryntäävät iloiseen leikkiin, voit nähdä aivan poikkeuksellista viestintää. Leikin tiimellyksessä elekieltä ei sido samat säännöt kuin esimerkiksi vieraiden yksilöiden kohdatessa kytkettynä lenkkipolulla.

Riehakkaassa leikissä paimenkoira saattaa vaania ja tuijottaa toista, ja hetkessä ampaista hurjaa vauhtia koirakaveriaan kohti! Terrierit saattavat hurjasti äristen tempautua hetkessä hillittömään painiin. Kaikki tämä kuuluu leikin henkeen, ja tutut koirat ymmärtävät toistensa kieltä hyvin.

Jos samat käytökset siirrettäisiin tilanteeseen, jossa toisilleen tuntemattomat koirat kohtaavat kytkettynä, olisi edellä mainitut käytökset epäkohteliaita ja hyvin provosoivia.

Epäkohteliasta käytöstä olosuhteiden pakosta

Terveet, pentuna hyvin sosiaalistetut koirat, joilla on lajitovereistaan hyviä kokemuksia, osaavat yleensä viestiä hyvin toistensa kanssa vapaana ollessaan. Ihmisten maailman säännöt kuitenkin aiheuttavat signaaliherkille koirille haasteita.

Kun koira kytketään lyhyeen taluttimeen, sen luontainen tapa viestiä estyy. Kapeat jalkakäytävät pakottavat kytketyt koirayksilöt lähestymään toisiaan kohtisuoraan. Luontainen ja kohtelias tapa olisi tehdä laaja kaarros toisen ohi. Mikäli toiseen haluttaisiin tutustua, koirayksilöt esittäisivät aluksi rauhoittavia signaaleita. Talutin estää tämän, ja usein omistaja vielä kiristää otettaan hihnasta, jolloin koira asettaa painoa etuosalleen enemmän. Vastaantulevasta koirasta ele näyttää uhkaavalta, ja se saattaa reagoida eleeseen rähjäämällä.

Seuraavan kerran, kun vastaanne tulee toinen koira, ota siihen etäisyyttä reilusti ennen kohtaamista, kaartamalla vaikka toiselle puolelle ajorataa. Pidä talutin mahdollisuuksien mukaan löysällä. Varmista kuitenkin, että koirasi ei pääse singahtamaan toista koiraa kohti!

Kun vahvistat määrätietoisesti koirasi rauhoittavia signaaleja ohitustilanteissa, alkaa se käyttämään niitä itsenäisesti enemmän. Tämä rauhoittaa sekä sitä itseään että vastaantulevia koiria.

Väistä keltaista koirakkoa

Jos vastaasi tulee koira, jonka valjaissa tai taluttimessa on keltainen jatkopala tai solmittu keltainen nauha, anna koirakolle vielä tavallista enemmän tilaa. Keltainen nauha viestii siitä, että koiralla on koulutus kesken, se on arka, aggressiivinen, sairas tai sillä on juoksu-aika, tai koira tarvitsee jostakin muusta syystä erityisen paljon ohitustilaa eikä halua, että sitä lähestytään.

Ymmärtävätkö kaikki koirat toistensa elekieltä?

Pentuaikana hyvin sosiaalistetut koirat ymmärtävät usein erinäköisten koirien viestintää. Jos koiraa ei ole sosiaalistettu esimerkiksi kippurahäntäisiin tai lyhytkuonoisiin yksilöihin, voi niiden elekielen ymmärtäminen olla haastavaa. Koiran kielitaitoa voi harjaannuttaa, antamalla sen tutustua rauhallisesti kaiken rotuisiin, ystävällisiin yksilöihin.

Muistathan, että on olemassa koirayksilöitä, jotka eivät pidä vieraista koirista. Älä siksi koskaan päästä koiraasi tutustumaan toiseen, ennen kuin olet kysynyt lupaa omistajalta. Kunnioita toisen koiran omaa tilaa!

Osaavatko eri lajit tulkita toistensa elekieltä?

Jokaisella eläinlajilla on oma, monimutkainen viestintäjärjestelmänsä ja kielensä. Lähtökohtaisesti eri lajit eivät ymmärrä toisiaan. Kaikki eläimet ovat kuitenkin mestareita oppimaan, ja ne voivat myös oppia tulkitsemaan toistensa elekieltä yli lajirajojen. Koiranpennut, jotka ovat sosiaalistamisiässä tottuneet muiden eläinlajien yksilöihin, ymmärtävät usein jokseenkin hyvin niiden viestintää.

Lopuksi

Ihmiset ja eläimet voivat viestiä saumattomasti ja monipuolisesti toistensa kanssa. Tämä ymmärrys ei synny automaattisesti, vaan sitä on kehitettävä kuin mitä tahansa kieltä. Elämäsi muuttava kielenopiskelu alkaa siitä, että tarkkailet omaa lemmikkiäsi.

Katso sitä, kuuntele sitä ja astu sisään täysin uuteen maailmaan!

 

Haluatko lisää tietoa aiheesta? Suosittelemme kirjaa: Rauhoittavat signaalit (Turid Rugaas)

Haluaisitko lukea lisää hyödyllisiä artikkeleita? Klikkaa tästä artikkelipankin etusivulle.

Varaa aika nyt!

Varaa aika nyt!